Home Over mij
Welkom op mijn blog!

Ik ben Nanda van der Elst, wereldreiziger pur sang.
Op 19-jarige leeftijd koop ik, zoals veel leeftijdgenoten, een Interrail kaartje en reis gedurende een maand per trein met drie vriendinnen half Europa door. Tijdens dat avontuur word ik voor het eerst bevangen door een milde vorm van reiskoorts. Die koorts is nooit meer weggegaan en via een héle lange omweg heeft het dit weblog voortgebracht. Lees je mee?

De reizen

Het reisvirus slaat pas echt toe als ik naar Israël ga, waar ik als vrijwilliger op een kibbutz werk. Na de werkperiode maak ik een rondreis door het land en kom ik voor het eerst in aanraking met verschillende geloven, culturen en bijzondere landschappen. Vanaf die tijd ben ik erop gebrand om de wereld verder te gaan ontdekken.

Tijdens een tweede treinreis ontdek ik Zuid-Europese landen als Spanje en Portugal en het Noord-Afrikaanse Marokko. Vlak na mijn studie pak ik het grootser aan en trek ik ruim 3 maanden met mijn backpack door Azië en Australië. In de jaren daarna maak ik mijn eerste safari in Kenia, verken ik delen van het Zuidamerikaanse continent en maak ik een rondreis door China.

Het reisbloed gaat steeds sneller stromen, met als gevolg dat ik twintig jaar geleden mijn IT-carrière verruil voor een baan in de reisbranche. Ik organiseer talloze reizen voor zakelijke groepen naar bestemmingen over de hele wereld. Na een paar jaar neem ik zelfs de stap om een eigen reisbedrijf op te zetten. Privé blijf ik ook reizen, met als hoogtepunt een rondreis per camper door Australië.

Inmiddels staan er bijna 60 landen op de teller, verdeeld over alle continenten behalve Antarctica. Uitgereisd ben ik nog lang niet!

De kunst

En hoe zit het dan met de kunst?
Eind jaren tachtig bekijk ik voor het eerst een overzichtstentoonstelling van schilderijen van Piet Mondriaan in het Gemeentemuseum in Den Haag. Het fascineert me hoe Mondriaan zich heeft ontwikkeld vanaf zijn beginjaren, waarin hij figuratief schilderde tot aan zijn abstracte schilderijen in de primaire kleuren. Later krijg ik veel belangstelling voor het impressionisme, vooral als ik de National Gallery in Londen bezoek en de geweldige collectie in het Musée d’Orsay in Parijs bezichtig. Met name de danseressen van Edgar Degas en de grote doeken van Auguste Renoir vind ik prachtig. Tijdens een verblijf in Wenen word ik ook verrast door de moderne werken van onder meer Klee, Klimt en niet te vergeten Hundertwasser.

Het blog

Als enthousiast kunstliefhebber teken ik mijn impressies van museumcollecties, tentoonstellingen of architectuur die ik tijdens mijn reizen bekijk, graag voor je op in dit blog. Daarnaast deel ik ook met veel plezier bestemmingen met je waarbij vooral de natuur de hoofdrol speelt en schrijf ik over bezoeken aan landen met een interessante geschiedenis of niet-westerse gewoonten en gebruiken. Laat je me via nanda@reiskunst.nl eens weten of mijn verhalen je aanspreken?

 

Ja, ’t kan me niet ver genoeg zijn! En hoe vreemder en wonderlijker alles is, des te meer ik geniet. Maar ik geloof dat ik het reizigersbloed in de aders heb!
Marius Bauer – kunstschilder (1867 – 1932)

 

X